Nieuws

Terug naar overzicht

Leerlingen CCZ ruimen zwerfafval op

21-03-2018

Tussen de supermarkt en hun school rapen leerlingen van het Christelijk College Zeist zakken vol afval.
“lk wist niet dat het zó erg was.”

Vrij naar een artikel uit het Algemeen Dagblad, 21 maart 2018 van Jolet Jung-Moolenaar | Foto: Matthew Gollop

Deze week houdt het Christelijk College Zeist een opruimweek, Tijdens  de mentorlessen gaan leerlingen van de eerste en tweede klassen zwerfafval opruimen. Ter voorbereiding is er in de klas een presentatie gegeven over zwerfafval  en de gevolgen zoals  plasticsoep. Door op school aandacht te besteden aan afvalvermindering en afvalscheiding groeit het afvalbewustzijn bij leerlingen.

Naomi (14) en Rowenda (14) laten zien wat er in hun vuilniszak zit, Ze zijn nog geen 50 meter van school en de zak is al voor meer dan een kwart gevuld. Van de Albert Heijn, heel veel blikjes en heel veel papier”, zegt Naomi. Op de vraag of ze de opruimactie nodig vinden, zeggen de meiden volmondig ja. “Normaal valt het niet op dat er zoveel troep ligt, maar als je ermee bezig bent zie je dat het heel veel is. Overal waar je kijkt, vind je wel wat. Het is eigenlijk heel erg.”

Rowenda: “We hebben het er bij biologie over gehad. Dat zwerfafval heel slecht is voor het milieu. Dat het veel in vijvers wordt gegooid, waardoor er veel vissen aan doodgaan.” Zelf gooien de dames hun afval altijd netjes weg. Naomi: “En als er geen prullenbak is, houd ik het bij me.” Meer bewustwording heeft de opruimactie ze wel gebracht. “Ik ga nu wel opletten dat het schoner wordt gehouden. En het ook tegen mijn vrienden zeggen.”

Ook Amir (15) en Brian (14) zijn zwerfafval aan het opruimen. “Jeetje, mensen roken best wel veel”, zegt Amir terwijl hij met zijn afvalgrijper elke sigaret die hij tegenkomt geduldig oppakt en in de zak doet die Brian vasthoudt. Van hen kan het niet zijn. “Nee joh, ik rook niet. Daar begin ik niet aan”, zegt Brian. Van wie het dan wel is? “Niet alleen van de hangjeugd. Ook van de mensen die hier geparkeerd staan.” Wilco Versluis van de Albert Heijn is blij met de jongeren. “ Het begint bij de jeugd; er zijn vaker dit  soort acties. Maar het is voor het eerst dat het initiatief van de school komt. Kijk…”, zegt hij wijzend naar de stoep voor de supermarkt. “Hélémaal schoon. Een enorm verschil met normaal.”

Leerlingen CCZ ruimen zwerfafval op