Nieuws

Terug naar overzicht

Leerlingen Revius Doorn bezoeken Notre Dame net vóór brand

16-04-2019

Beelden van de verwoestende vlammenzee die de bekende kathedraal Notre Dame in Parijs voor een groot deel in de as legde, gingen maandagavond de hele wereld over.

Uit: De Kaap/Stichtse Courant, 16 april | Tekst: Gizella Komondy | Beeld: Revius Doorn

De mavo 3 leerlingen van het Revius Lyceum in Doorn waren maandag nietsvermoedend, één van de laatste bezoekers van dit iconische monument in de Franse hoofdstad.
Zondagochtend vertrokken ruim 50 leerlingen en hun begeleiders voor een schoolexcursie per bus naar Parijs. Maandagochtend stond, na een bezoek aan de Eiffeltoren, een bezichtiging van de wereldberoemde kathedraal Notre Dame op het programma. De vroeg-gotische kathedraal uit 1345 trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en is daarmee één van grootste trekpleisters van de stad. Het besef dat dit monument, dat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst staat, voor een groot deel is verwoest, maakt grote indruk op de leerlingen.
NAAR IDEE Lisa Overvest: ,,Maandag gingen we ‘s ochtends naar Notre Dame. Het was een prachtige kerk. Toen we ‘s avonds hoorden dat het middenstuk was afgebrand, zijn we erg geschrokken.” Derk Annard die veel foto’s van de binnen- en de buitenkant van de kerk maakte: ,,Het is een raar idee dat een groot deel van Notre Dame er nu niet meer is en dat we één van de laatste bezoekers zijn geweest.”
BIJZONDER Winston Hoogesteger was verrast door de prachtige ligging op Île de la Cité in de Seine: ,,We vonden het een heel mooi gebouw en wisten niet dat het op zo’n bijzondere plek lag. Nu het er niet meer is, besef je pas hóe bijzonder het eigenlijk was.”
Vic van de Donk was erg onder de indruk van de gebrandschilderde ramen: ,,Het glas-in-lood en de houten constructie in de kerk waren heel mooi om te zien. Juist al dat hout vloog zo snel in brand.”
Begeleidster Barbera Bart: ,,We stonden met vijftig leerlingen voor de kathedraal te twijfelden of we naar binnen zouden gaan. De kinderen wilden nog van alles zien natuurlijk en zeiden: ‘Ach een kerk, daar heb je er zoveel van.’ Achteraf zijn we blij dat we besloten het toch te doen. Eenmaal binnen, gedroegen de kinderen zich voorbeeldig. Ze waren stil zoals het hoort in een kerk en zichtbaar onder de indruk van de mis die werd opgedragen, de kaarsjes die werden aangestoken en de gebrandschilderde ramen. Ze maakten veel foto’s, staken zelf lichtjes voor dierbaren aan en kochten kaarsjes om mee te nemen naar huis. Toen we ‘s avonds hoorden van de afschuwelijke brand waren ze nóg meer onder de indruk dat ze in de kathedraal waren geweest op een dag die nooit meer hetzelfde zal zijn voor Parijs.”
Maandagavond 15 april 2019 stortte het middenstuk en de torenspits van Notre Dam volledig in. De Revius leerlingen van mavo 3 zullen deze dag vast niet snel vergeten.

Hier vind je het artikel als pdf.

Leerlingen Revius Doorn bezoeken Notre Dame net vóór brand