Nieuws

Terug naar overzicht

Onderwijs op afstand én weer naar school

27-05-2020

Laura Hoogstraten, wethouder Onderwijs, sprak de afgelopen weken telefonisch vele scholen van het basis- en voortgezet onderwijs.

Uit: Nieuwsbode Zeist, 27 mei 2020 | Beeld en tekst: Redactie

 

Vorige week nam ze een kijkje bij het Christelijk College Zeist (CCZ), om te zien hoe de school zich voorbereidt op de terugkeer van de leerlingen. Ze sprak er met Stan Poels, bestuurder van de CVO Groep, de koepelorganisatie waar het CCZ onder valt.

Stan Poels vertelde dat dit ‘onderwijs op afstand’ voor een deel van de leerlingen best goed werkt. “Zij zijn digitaal heel vaardig en kunnen goed zelfstandig werken. Het online onderwijs geeft rust op diverse fronten. Maar voor een ander deel van de leerlingen is dit heel ingewikkeld. Ook vanwege hun thuissituatie. Daar moesten we goed rekening mee houden.” Ook het sociale aspect is een punt. “De kinderen missen elkaar enorm. School is een plek waar leerlingen kunnen samenkomen.”

Het opstarten van het digitale onderwijs stelde Stan Poels wel voor uitdagingen. “In het begin liepen we er tegenaan dat sommige leerlingen thuis geen iPad of laptop hadden en soms ook geen internet.”

Contact met de gemeente zorgde ervoor dat via de stichting Leerkansen voor leerlingen apparaten konden worden aangeschaft. Ook heeft de school zelf extra apparaten gekocht.

Beiden constateren dat gemeente en school elkaar goed hebben weten te vinden de afgelopen tijd.

Laura Hoogstraten: “Het CJG, de leerplichtambtenaren en sociaal team hebben nauw samengewerkt met de scholen om te zorgen dat we leerlingen goed in beeld hadden.” Stan Poels vult aan: “De gemeente dacht ook met ons mee over de noodopvang.

Niet alleen voor leerlingen met ouders in een vitaal beroep, maar óók voor leerlingen van wie we dachten dat het goed zou zijn als ze op school zouden zijn in plaats van thuis.”

Op 2 juni gaan de scholen weer open en dat leidt tot nieuwe uitdagingen. Stan Poels: “Vanwege de 1,5 metergrens mogen er maximaal negen leerlingen tegelijk in een klas. Een idee is dat de lessen live worden ‘gestreamd’, zodat de rest van de klas ze tegelijkertijd vanuit huis kan volgen. Op een van onze scholen wordt dit binnenkort getest.”

Al met al heeft de nood om onderwijs op afstand te verzorgen ook iets gebracht. Stan Poels: “Het heeft een enorme boost gegeven aan onderwijsvernieuwing. We hopen van harte dat we de goede dingen ervan kunnen vast houden. Maar er gaat toch niets boven fysiek onderwijs op school”.

 

Hier vind je het hele artikel als pdf.

 

Onderwijs op afstand én weer naar school