Nieuws

Terug naar overzicht

Politici debatteren voor doelgroepen

14-03-2018

De lokale politieke partijen doen veel om de inwoners volgende week woensdag te laten stemmen: naast folders zijn op veel plaatsen affiches te zien, op Facebook gaan kandidaten met elkaar “in gesprek” en één partij heeft zelfs een eigen bijdrage aan fake nieuws gemaakt: een stemwijzer die slechts één uitslag kent.

Uit: Wijkse Courant, 14 mei 2018 | Tekst en foto: Ben Blom

Wijk bij Duurstede – Na het ondernemersdebat waren er deze week weer debatten voor doelgroepen: op donderdag in het Revius voor de bovenbouw (en hun ouders) en vrijdag ondervroeg de lokale afdeling van IVN (Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede) hoe groen partijen de afgelopen raadsperiode zijn geweest en welke plannen in de coalitiebesprekingen worden ingebracht.

Revius

Niels Stormbroek en Max van der Meer zijn oud-leerlingen van het Revius. Beiden zijn geïnteresseerd in politiek en hebben hun studie daar op afgestemd. Eind januari hebben ze een debatochtend georganiseerd in de raadszaal, nu samen met de decanen van het Revius deze verkiezingsmiddag en het scholierendebat. Alle partijen waren aanwezig en hadden hun lijsttrekker afgevaardigd naar het debat. Het hart van het debat waren vier vraagstukken vanuit de leerlingen die als stellingen werden gepresenteerd. Zo vroeg men om meer verkeersveiligheid voor fietsers, een zwembad, uitgaansgelegenheid voor 16-plus en kortere wachttijd voor woningen (nu acht jaar). De politici slaagden er met hun debat niet in de scholieren te raken: hoe zeer gespreksleider/schooldirecteur Sven Baijens ook probeerde, de vijf minuten voor reacties op de politici werden nauwelijks gebruikt. Mogelijk omdat ze nog niet mogen stemmen, mogelijk was het taalgebruik onvoldoende op de doelgroep afgestemd.

Natuur

Oud-voorzitter Peter van Eerden trapte af met de definitie die die avond voor natuur gebruikt zou worden: het ging om de groene omgeving, niet om duurzaamheid. Hij wist met prikkelende introducties de politici meteen alert te krijgen. Drie partijen hadden hun specialist afgevaardigd: Rob Willems, mede-opricht van de vereniging voor GroenLinks, Bioloog Marc Gnodde voor D66 en Jos Soons voor Wijknu. Boerendochter Ageeth Vernooij (CDA) verving de zieke Gerard Migchels. Lijsttrekkers Jeroen Brouwer (SP), Sybren van der Velden (VVD)Hans Marchal (PCG) en Tijmen Baas (PvdA) maakten de acht compleet. Vooraf mochten de aanwezigen, zestig Wijkenaars waarvan de helft meegekomen aanhang van de partijen, per partij hun vertrouwen t.a.v. groen, landschap en natuur vastleggen. Aan het eind van de avond bleek bij de veertig ingevulde formulieren dat met name de twijfelaars afgenomen te zijn, de meesten daarvan hadden vertrouwen gekregen in de politici. GroenLinks kreeg voor eigen parochie het meeste vertrouwen, Marc wist voor D66 de grootste winst te behalen, gevolgd door de Tijmen (PvdA). Inspirerend om te ervaren dat alle partijen verantwoording af willen leggen, ook als daar niet zo heel veel stemmen te winnen zijn.

Op het Revius werd voorafgaand aan het debat, een verkiezingsmarkt gehouden. De leerlingen gingen met een uitgebreide vragenlijst de kraampjes af om een beeld te kunnen vormen wat de partijen de komende voor jaar van plan zijn en een oordeel te vormen op welke partij ze in de scholierenverkiezing gaan stemmen.

Politici debatteren voor doelgroepen