Nieuws

Terug naar overzicht

Wethouder Laura Hoogstraten bezoekt CCZ

23-06-2021

Vanmorgen hebben we met het hele team alle leerlingen onthaald, compleet met rode loper en muziek. Vanaf vandaag zijn we weer volledig open”, vertelt Dik van Donselaar, directeur van het Christelijk College Zeist (CCZ), aan wethouder Laura Hoogstraten.

Uit: Nieuwsbode Zeist, 23 juni 2021 | Tekst en beeld: Gemeente Zeist

De meeste leerlingen zijn er blij mee. “Thuis zaten we erg veel op elkaars lip. Sommige online lessen waren wel chill. Maar voor de praktijkvakken is het veel fijner om op school te zijn. Het is wel even wennen om weer zo vroeg op te staan”, lacht één van de leerlingen 3VMBO.
Ze hebben veel moeten missen het afgelopen jaar. Uitgaan, sporten, gevoel van vrijheid. Het kamp ging niet door en ook het Ouderwandelproject was niet mogelijk in coronatijd. Een enkeling heeft naar eigen zeggen wat achterstanden opgelopen, maar is nu alweer ‘bij’.

Begeleiding vanuit school helpt daarbij. Laura vraagt zich af of we wel moeten spreken van achterstanden: “Ten opzichte van wat? Eigenlijk is de sociaal-emotionele kant in het leven minstens zo belangrijk.”

Toch zijn er wel verschillen volgens Dik. “Sommige gezinnen zijn niet meer zo stabiel als voorheen. Bijvoorbeeld omdat één van de ouders een baan is kwijtgeraakt. Het is niet altijd zichtbaar wat er achter de voordeur gebeurt. We kiezen ervoor om met kleinere groepen te blijven werken, zodat we gerichter ondersteuning kunnen bieden. En we hebben het dagelijkse flex-uur ingesteld, waarin de leerlingen kunnen basketballen, muziek maken, dansen, gewoon samen – zijn.”

“De maatschappelijke druk was steeds groot om de scholen open te houden”, vertelt één van de docenten. “Het voelt oneerlijk dat we geen voorrang kregen in het vaccinatieprogramma. Maar het komt niet in ons op om niet op school te verschijnen en de leerlingen in de steek te laten.”

De meeste docenten zijn inmiddels gevaccineerd. De leerlingen niet. Om besmettingen te voorkomen, krijgen zij gratis zelftesten mee naar huis. Twee keer per week moeten ze preventief een test doen, ook al hebben ze geen klachten. Toch blijven de docenten nog voorzichtig. Ze dragen altijd een mondkapje en houden voldoende afstand. Ook al is dat laatste soms niet houdbaar. “Je wil ook een arm om een kind heen kunnen slaan als het verdriet heeft.”

De leerlingen van Producten en Diensten kijken uit naar hun eind-barbecue. “Bij techniek hebben we zelf een barbecue gemaakt, bij koken hebben we recepten geleerd en de docent van het vak presentatie heeft ons geholpen met het maken van een uitnodiging. Hopelijk mogen we straks allemaal een ouder meenemen.”

Hier kun je het hele artikel downloaden als pdf.

Wethouder Laura Hoogstraten bezoekt CCZ