Terug naar overzicht
Nieuws

Thomas: 'Gelukkig heb ik iets'

Datum
Leestijd
3 min
Van stage naar dagbesteding naar betaalde baan

Thomas (20) is heel blij met zijn betaalde baan en de taken die hem als een jas passen. Een stage en dagbesteding waren belangrijke springplanken die hieraan voorafgingen. Als kind volgde hij speciaal onderwijs op veel verschillende scholen. Het was altijd een uitdaging om een passend niveau te vinden. Uiteindelijk kwam hij bij VSO De Sprong in Maarsbergen terecht die hem in zijn laatste jaar attendeerde op de kansen bij werkgever Biga Groep. Eerst liep hij daar stage in de groenvoorziening, dat werk bleek niet bij hem te passen. Via afdeling sorteren werkt hij nu een jaar op afdeling knippen. In januari kreeg hij een contract en heeft hij een betaalde baan. Lees hier zijn verhaal.

Thomas vertelt: “IK kende Biga nog niet toen ik hier kwam. Ik denk altijd veel na dus ik vond het heel spannend. Het werken in de groenvoorziening bleek niet een goede plek voor mij. Maar ik kreeg geode begeleiding van Els. Zij begeleidde mij naar sorteerwerk. Eerst werkte ik op basis van dagbesteding maar het sorteerwerk bleek ook niet goed bij mij te passen. Ik werd heel onrustig en zat letterlijk met mijn handen in het haar. De knipafdeling bleek ook een plek voor mij te hebben en ja, dit werk past mij als een jas. Els vertelde mij ‘Je moet wel iets hebben om hier te mogen werken’. En ja, dat heb ik gelukkig!”, lacht Thomas. “Ik kreeg een indicatie beschut werk via het UWV en het is nu geen dagbesteding meer voor mij maar een echte betaalde baan”.

“Ik woon in Zeist en fiets iedere dag op mijn driewieler naar het werk en ik vind het heel gezellig met collega’s. Nu werk ik 32 uur per week en kan ik lekker sparen. Ik voel me hier echt thuis en vind he niet meer spannend. Ik trap zonder nadenken hier lekker naartoe. Wat mijn toekomst brengt zie ik wel. Voorlopig kan ik hier rustig werken Maar het werk hier is geen kinderspel. De opdrachtgever waar ik voor werk is tenslotte Ministerie van Defensie, dis het werk moet goed gebeuren. Ik knip heel precies labels en ritsen uit kleiding, daar sta ik hier al bekend om. Bij mij blijft er dus veel stof over om te recyclen, daar zijn ze heel blij mee. Dus ik draag echt iets bij”.

Werkplezier

Els, coördinator dagbesteding, vertelt: “Bij Biga Groep kijken we goed wat je kan. Soms zijn er andere zaken nodig om hier te kunnen werken. Zo heeft de woonbegeleiding van Thomas, Pluryn, hem begeleid om te leren fietsen. In het begin werd hij gebracht met de auto maar nu kan hij dus lekker zelfstandig hier komen. Dat is toch mooi. Deze enkelvoudige taken passen heel goed bij Thomas. Daardoor konden we hem een betaalde baan aanbieden. Zou houden we iedereen goed in de gaten of er voldoende werkplezier is en de balans goed is”.

Biga Groep is een werkontwikkelbedrijf voor de gemeenten Zeist, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt, Bunnik en Wijk bij Duurstede. Wij zijn werkgever, óók voor mensen die niet zelfstandig een baan kunnen vinden. Door inwoners in dienst te nemen of hulp te bieden bij de zoektocht naar een baan bij bedrijven in de regio.

 

Uit: Nieuwsbode Zeist, 28 februari 2024
Online: https://www.denieuwsbode.nl/reader/79031#p=6

 

 

 

 

 

Delen